domov
Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Zadnja številka
Pravkar izšla dela:
Richard Goldstein:
HOMO KONZERVE

Nataša Sukič:
DESPERADOSTI IN NOMADI

Sarah Schulman:

ZAKAJ NISEM REVOLUCIONARKA?
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

Vrni v seznam
Recenzije


RICHARD GOLDSTEIN

Homo konzerve

(Ljubljana: ŠKUC-Vizibilija, 2005; prevedla Nataša Velikonja)

Delo s provokativnim naslovom »Homo konzerve« je esejistično delo, katere avtor je ameriški novinar Richard Goldstein. Original je izšel leta 2002, v ZDA je naletel na burne odzive. Goldstein je avtor, ki svojim s pronicljivim peresom razgalja homofobijo v sodobni ameriški družbi, zaradi česar je naletel na nemalo težav.

Esejistično delo »Homo konzerve« govori o identitetno in politično raznoliki queer skupnosti v ZDA (queer je generični izraz za množico seksualnih in spolnih identitet, ki ne pristajajo na zahodne, belske, hetero normative). Ta raznolikost queer identitet je tarča napadov s strani konzervativnih, desničarskih državnih politik, ki gredo z roko v roki z represijo krščanske cerkve.

Goldstein pravi, da Busheva politika ustvarja klimo javnega in medijskega ignoriranja vprašanj gejev in lezbijk ter queer skupnosti, zaradi česar je gejevski in lezbični aktivizem izgubil svoj mobilizacijski potencial, moč in vpliv. Gre za umetno ustvarjanje notranjih konfliktov, katerega cilj je oslabitev emancipatornih gibanj. Pri tem je bistveno vlogo odigrala gejevska desnica.

Ta konflikt je avtor ilustriral s primeri iz polja gejevske desnice, z vplivnimi javnimi osebnostmi, publicisti in teoretiki, ki preko množičnih medijev plansko in sistematično širijo homofobijo. To počnejo tako, da javno smešijo, diskreditirajo geje in lezbijke, trans-osebe in druge queer identitete ter emancipatorna gibanja, ki se nočejo integrirati, asimilirati in ukloniti diktaturi heteroseksualnosti. To so tisti javni ali skriti/zaklozetirani homoseksualci, ki si prizadevajo za nasilno asimilacijo manjšin in popolno podreditev v večinski kalup, denimo, Camille Paglia, Norah Vincent ali Andrew Sullivan, akademsko izobraženi ljudje, ki svoja dela objavljajo v prestižnih založbah in visoko-nakladnih časnikih, kot npr. New York Times, Los Angeles Times in celo v nekaterih levičarskih časopisih, npr. Village Voice.

Ne le pisci, tudi zaklozetirani politiki in druge javne osebnosti, ljudje in šov biznisa, mode, reklamne industrije, s kapitalsko in družbeno dominantnih pozicij, širijo nestrpnost do nekonvencionalnih, nekonformističnih spolnih in seksualnih identitet, do svobode, individualizma, do človekovih pravic manjšin.

Goldstein opozarja, da z legalizacijo homoseksualnih porok bitka za emancipacijo gejev in lezbijk in drugih manjšin še daleč ni dobljena. Gej desnica je poskus notranjega razdora, zlasti v kontekstu gejevskega in lezbičnega aktivizma, in poskus odvračanja pozornosti od resničnih družbenih problemov.

S prevodom »Homo konzerv« je v slovenskem prostoru dostopno eno najradikalnejših in najzanimivejših del v svetovnem merilu.

Naslovnica: Carlos Aires, »Happily ever after« (dobitnik belgijske nagrade za najboljšega mladega umetnika na področju likovne umetnosti, 2005).

VRNI NA VRH

Lezbomanija (Radio Študent) – 17. december 2005 ob 17.00 – Recenzija

Komad: CDYU 278 / CD1 / 6: Videosex: Ana (03:17)
Podlaga: CD 5338 / 02: Le Tigre: Dyke March 2001 - Reid's Aphro Dykey Mix (05:53)

Richard Goldstein: HOMO KONZERVE (Vizibilija, 2005)

Naslednjo sredo, 21. decembra, ŠKUC-eva knjižna zbirka Lambda praznuje petnajstletnico delovanja in petdeseto knjižno objavo. Danes v Lezbomaniji recenziramo zadnjo izdajo njej sorodne in nekoliko mlajše zbirke Vizibilija, ki se od leta 1998 posveča sociolološkim, zgodovinskim in tudi manj teoretskim prispevkom k večji vidnosti gejev, lezbijk – in vseh ostalih, ki nas heteroseksualna norma utesnjuje.

Esejistično delo Homo konzerve ameriškega novinarja Richarda Goldsteina govori prav o razpršeni, raznoliki ter identitetno in politično pestri queerovski skupnosti v ZDA, ki zagovarja lastno radikalno različnosti od belih in heteroseksističnih idealov. Goldstein trdi, da je v času Bushevega konzervativizma queerovska skupnost izgubila medijsko prisotnost in s tem tudi mobilizacijsko moč, počasi pa izgublja tudi boj z notranjim sovražnikom, ki je najmočnejši – boj z gejevsko desnico. Za tiste, ki se jim izraz gejevska desnica zdi notranje protisloven in absurden, ker verjamejo, da te homoseksualnost nemudoma postavi v družbeno obrobje in s tem v politično levico, naj dodam, da tovrstno posploševanje spregleda ekonomsko varne gejevske in lezbične povzpetnike – gejevska desnica obstaja, le da je v ZDA zaradi, ironično rečeno, naprednejšega liberalizma precej glasnejša in bolj artikulirana kot pri nas. Morda se zbirka esejev Richarda Goldsteina tudi zato bere kot neprijetna in na trenutke kar strašljiva napoved gejevskega in lezbičnega spolnega konformizma, ki nas čaka, če bo levica molče spremljala pojav in uveljavljanje asimilacijske politike t. i. homo konzerv.

Gejevske in lezbične publiciste, založnike in popularne ikone, ki širijo nestrpnost do vseh spolno nekonformističnih stilov znotraj queerovske skupnosti, Richard Goldstein poimenuje the attack queers, prevajalka Nataša Velikonja pa je izraz zgovorno prevedla kot homo konzerve. Politika homo konzerv temelji na liberalni predpostavki, da se vsi rodimo enaki in imamo potemtakem enako pravico do ekonomskega uspeha in družbenega priznanja – seveda pojmovanega z merili politično konzervativne moralne večine. Goldstein analizira homofoben diskurz v ZDA najbolj uveljavljenih lezbičnih in gejevskih avtorjev in avtoric – Camille Paglia, Norah Vincent in Andrewa Sullivana, ki se kaže prav v njihovi prezirljivi diskreditaciji vseh queerovskih identitet, ki ne ustrezajo stereotipnim strejt predstavam o moškosti moških in ženskosti žensk. Omenjeni avtorji na straneh največjih ameriških časopisov – New York Timesa, Los Angeles Timesa in celo levičarskega Village Voicea – smešijo in s sadističnim užitkom mrcvarijo identitete vseh tistih malih queerovskih skupnosti, ki so za logiko binarnih nasprotij nedoumljive in protislovne, pri čemer so bili v času Goldsteinovega pisanja – pred štirimi leti – aktualna tarča posmeha transsekusalci in skupinice kot so, denimo, veganski leder pedri. Homo konzerve v ZDA posebno pozornost namenjajo tudi individualizmu, za katerega je politično povezovanje queerov seveda škodljivo, nepotrebno in zastarelo, saj dobro preskrbljeni in uveljavljeni geji in lezbijke verjamejo, da je bilo z legalizacijo istospolne poroke in pravnim kaznovanjem zločinov iz sovraštva v večini ameriških zveznih držav storjeno vse potrebno za dokončno emancipacijo in svobodo lezbijk in gejev. Ob tem seveda pozabljajo na vse tiste queere, ki so revni, kar je v ZDA več kot očitno povezano tudi z rasnim razlikovanjem in policijskim nadlegovanjem.

Esejistična zbirka Homo konzerve Richarda Goldsteina je specifična in njenih ugotovitev ni mogoče enostavno prilepiti na slovenske razmere. Zato ob branju esejev pogrešam spremno besedo, ki bi v tukajšnjem prostoru zasledovala gejevske in lezbične izjave ter medijske reprezentacije, ki se na diktaturo kapitala v vse bolj demokratični Sloveniji odzivajo s povzpetniškim spolnim konformizmom. Nadzor nad homofobnim sovražnim govorom v slovenskih medijih spremljata Mirovni inštitut in Lezbomanija. Omenjena pa se le redko dotakneta homofobije znotraj slovenske gejevske in lezbične skupnosti, ob čemer bi z veseljem in olajšanjem lahko zaključili, da pri nas homo konzerv enostavno ni. V času, ko je v Sloveniji celoten političen diskurz pomaknjen v desno, v manjkajoči spremni besedi ali morebitni priložnostni debati ne bi bilo odveč postaviti podobno neprijetnih vprašanj kot jih postavlja Goldstein: na primer, kakšna so politična stališča gejev in lezbijk; kaj je v naših razmerah za levico sprejemljiv in povezovalen političen konsenz; in nenazadnje kako sami gledamo na soborce, ki namesto normalnosti zagovarjajo in stremijo k radikalni drugačnosti.

Richard Goldstein Homo konzerve zaključi s pozivom na spopad z desnico. Pozivu se seveda pridružujemo – z željo, da bo prevod njegove pronicljive kritike pri založbi Vizibilija osvežil zavest o zgodovinskih in sedanjih queerovskih bojih ter pripomogel k ozaveščanju – ne samo radovednih heteroseksualcev, ampak tudi k ozaveščanju tistih gejev in lezbijk, ki o levičarskih bojih vedo bolj malo.

Tea Hvala

 

Izšle knjige pri zbirki ŠKUC-Vizibilija:

Teresa de Lauretis: FILM IN VIDNO (1998)
Nataša Velikonja: ŽEJA (1999)
Monique Wittig: ESEJI (2000)
Kelley Hays-Gilpin in David S. Whitley (ur.): ARHEOLOGIJA SPOLOV (2000)
Jeanette Winterson: POMARANČE NISO EDINI SAD (2001)
Lillian Faderman: VEČ KOT LJUBEZEN MOŠKIH (2002)
Varja Velikonja: KO SE MRTVE PREBUDIMO: re vizija kot način pisanja
Sara Lubej: HLADEN POT
Nataša Velikonja: PLEVEL
Shari Benstock: ŽENSKE Z LEVEGA BREGA
Richard Goldstein: HOMO KONZERVE
Nataša Sukič: DESPERADOSTI IN NOMADI
Sarah Schulman:
ZAKAJ NISEM REVOLUCIONARKA?

Knjige iz zbirke Vizibilija so dostopne v knjigarnah in na spletnem naslovu društva ŠKUC.


Knjižna zbirka VIZIBILIJA pri založbi ŠKUC je ustanovljena leta 1998. Sodi med najpomembnejše projekte lezbične sekcije ŠKUC-LL.

Več o založbi.
NAZAJ NA NOVICE