domov
Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Zadnja številka
Pravkar izšla dela:
Richard Goldstein:
HOMO KONZERVE

Nataša Sukič:
DESPERADOSTI IN NOMADI

Sarah Schulman:

ZAKAJ NISEM REVOLUCIONARKA?
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.

Vrni v seznam


NATAŠA SUKIČ

»Desperadosi in nomadi«

(Ljubljana: ŠKUC-Vizibilija, 2005)

Delo obsega štirinajst kratkih zgodb, ki bi jih najbolje označili kot prozne miniature, nabite z bogatimi metaforami in refleksijami.

Zgodbe so svobodne oblike in nelinearne dikcije. Čeprav se zdi, kot da v njeni fragmentirani prozi ni časovne strukture in se avtorica izrazito igra s časom - znotraj posameznih zgodb je čas namenoma razdrobljen, nelinearen – pa, ko preberemo knjigo v celoti, vidimo, da pripoved sledi časovni logiki in da je pisateljica vzpostavila časovni lok, ki je retrograden, čas se odvija nazaj.

Pisateljica zelo občuteno opisuje odtise družbene represije na lezbičnem telesu, od koder izvirajo različne oblike tesnobe in odtujenosti – do sebe, drugih in sveta. Predmet pisateljičinega izraza ni zgolj konstruiranje lezbičnega telesa, ampak mnoštvo njenih identitet, ki so posledica reprezentacij množične kulture.

Avtobiografski moment gotovo pomeni pristno, neposredno izkušnjo, ki jo avtorica živo preslika v besedilo.

Njena proza je niz aluzij, ki razstirajo poti, načine oblikovanja identitet preko matric popularne kulture, predvsem filma, glasbe in novih medijev. Tu se poslužuje kulturnih referenc npr. iz Hitchcockovih filmov, filmov črnega vala, v glasbi iz ameriškega pred-pankovskega obdobja, v literaturi pa zlasti kiber-panka in dramatike krvi ter sperme. V tem smislu njej jezik na trenutke učinkuje kot filmski rez, ponekod dopušča dolge kadre, drugič spet ostre reze vanje. Prav tako jo obseda ritem hiper-urbanih okolij. Skozi besedilo bralec živo začuti pulzirajoči utrip velemesta.

Pisateljica uspešno izvede transfer lastnega občutenja tesnobe na samega bralca ali bralko, ki ju tako uspe prestaviti v klavstrofobično atmosfero notranjega sveta. Kot pravi sama: »Takrat me posrka. Prosto padam skozi jaške in predore. Nomad sem, iskalec utehe, desperados, ujet v meglice halucinogenih sanj. Polčlovek, pol senca, komaj živa. Potujem v osrčje Solarisa, naravnost v njegovo žareče, rotirajoče jedro. V njegov magnetizem…«.

Zgodbe Nataše Sukič uvrščamo v lezbično prozno pisavo. Potrebno je poudariti, da smo tako dobili – poleg že uveljavljene pisateljice lezbične literature Suzane Tratnik – že drugo prozaistko.

Naslovnica: Nada Žgank, »Klozet v klubu CBGB« v New York

VRNI NA VRH

 

Izšle knjige pri zbirki ŠKUC-Vizibilija:

Teresa de Lauretis: FILM IN VIDNO (1998)
Nataša Velikonja: ŽEJA (1999)
Monique Wittig: ESEJI (2000)
Kelley Hays-Gilpin in David S. Whitley (ur.): ARHEOLOGIJA SPOLOV (2000)
Jeanette Winterson: POMARANČE NISO EDINI SAD (2001)
Lillian Faderman: VEČ KOT LJUBEZEN MOŠKIH (2002)
Varja Velikonja: KO SE MRTVE PREBUDIMO: re vizija kot način pisanja
Sara Lubej: HLADEN POT
Nataša Velikonja: PLEVEL
Shari Benstock: ŽENSKE Z LEVEGA BREGA
Richard Goldstein: HOMO KONZERVE
Nataša Sukič: DESPERADOSTI IN NOMADI
Sarah Schulman:
ZAKAJ NISEM REVOLUCIONARKA?

Knjige iz zbirke Vizibilija so dostopne v knjigarnah in na spletnem naslovu društva ŠKUC.


Knjižna zbirka VIZIBILIJA pri založbi ŠKUC je ustanovljena leta 1998. Sodi med najpomembnejše projekte lezbične sekcije ŠKUC-LL.

Več o založbi.
NAZAJ NA NOVICE