Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 13-14
(jesen-zima 2001).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 11/12
Id. 2001: SCENE

Vrni v seznam vsebine LESBO 11/12

LLOBBY - notranji

Deset let je dovolj | Protestiram! | Novice |
"Tudi Chubbyju v spomin" | O-PLODITEV

______

NOVICEVsesplošnemu razraščanju fašizma v deželi dodajamo še tale drobec: s pomočjo Društva ŠKUC, KUDa, Društva slovenskih pisateljev, Centra za slovensko književnost in Kanadske ambasade v Budimpešti je bil od srede 6.6. do nedelje 10.6. v Sloveniji v gosteh znani kanadski (quebeški) pesnik Jean-Paul Daoust. Avtor, ki je doslej izdal preko 20 pesniških zbirk in prejel najvišje kanadske literarne nagrade, je imel večer v KUDu, v petek pa nastop na Živi književnosti pred Galerijo Škuc v Lj. Po petkovem nastopu je Brane Mozetič gosta poskušal popeljati na pijačo v Cafe Galerija v Mestni galeriji v Lj. Redar na vratih ju je ostro ustavil in jima prepovedal vstop v lokal. V obrazložitev je navedel, da »se bomo morali pač navaditi, da lokal ni za tako vrsto ljudi« in da ima take direktive. Mozetič predlaga, da lokali v bodoče izobesijo napise: Vstop ped-rom, lezbijkam in psom prepovedan! Nekaj naslednjih petkov je zato potekala gej-lez protestna akcija zased-be lokala Cafe Galerija - pod sloganom »Pij mineralno vodo in se bojuj proti diskriminaciji!« Akcija se je iztekla v manifestacijo 'obvoznica mimo nestrpnosti' v organizaciji GLBT sekcije Urada za intervencije (bUZI).
-
Miha Lobnik (Legebitra) in Tatjana Greif (ŠKUC-LL) sta se konec junija na povabilo Intergroup for Gay and Lesbian Rights (posebno telo v okviru Evropskega parlamenta) udeležila zasedanja v Evropskem parlamentu v Bruslju. Zasedanje, čigar pobudnika sta nizozemska poslanka Joke Swiebel in britanski poslanec Michael Cashman, je potekalo pod naslovom EU Enlargement: A Gay Perspective in je bilo močno medijsko podprto. Poudarek srečanja je bil na predstavitvi izsledkov mednarodne raziskave o diskriminaciji GLBT (projekt ILGA-Europe), v kateri je sodelovala tudi Slovenija. V okviru srečanj s poročevalci, poslanci in poslankami v Evropskem parlamentu sta bili s kratkim poročilom posebej predstavljeni Romunija in Slovenija. Izsledke raziskave o diskriminaciji GLBT populacije v Sloveniji je predstavila Tatjana Greif. Intergroup for Gay and Lesbian Rights je z organizacijo srečanja opozoril na spoštovanje pravic gejev in lezbijk kot pristopni pogoj za članstvo v EU.
-
Skupina ŠKUC-LL je konec aprila - torej še pred 3. majem, ko se je Državni zbor RS odločal o razpisu referenduma o zakonu OMBP - na predsednika DZ Boruta Pahorja naslovila nujni pisni poziv vsem poslankam in poslancem, naj v skladu z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi sprožijo oceno ustavnosti referenduma. V pismu Pahorju je ŠKUC-LL navedla glavne sporne elemente referendumske zahteve ter člene ustave, nacionalne zakonodaje ter mednarodnih pravnih aktov, ki jih referendum krši. Kljub obljubi Pahorjevega kabineta pa apel ni prišel na poslanske klopi. Iz kabineta predsednika DZ je prispela le formalna notica, da so dopis prejeli. Istočasno je podoben poziv - po oceni ustavnosti - ŠKUC-LL naslovila tudi na varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka. Varuh ima pooblastila, po katerih lahko na ustrezen predlog ali na lastno pobudo sproži postopek za oceno ustavnosti zakonov ali vprašanj s področja zakonodaje. Iz urada varuha človekovih pravic ni bilo nobenega odgovora. Varuh se je v intervjuju za Lesbo (objavljen v tej številki) sicer zavzel za pravice žensk, vendar pa njegov vztrajni molk in popolna neaktivnost v času pred-referendumske kampanje govorita sama zase.
-
Marca letos se je formiral Slovenski center nevladnih organizacij, koordinacija različnih nevladnih skupin, ki omogoča usklajeno dejavnost in enotni nastop civilno-družbenega značaja v razmerju do državnih in vladnih struktur. Osnovna dejavnost je informacijska, spodbujanje mreženja in sodelovanja med NVO ter sodelovanje pri oblikovanju politik in lobiranje. Sodelovanje med vladnim in nevladnim sektorjem je eden od pristopnih pogojev EU, kjer je to že ustaljena praksa. V SCNVO je aktivno tudi društvo ŠKUC s svojimi lezbičnimi in pederskimi filialami.
-
Kongres ZLSD, ki je potekal v začetku junija, je med drugim sprejel tudi resolucijo Mladega foruma »Mavrica je barva svobode«, ki se zavzema za istospolna partnerstva.
-
V okviru Mirovnega inštituta bo v Ljubljani od 2. do 15. 9. 2001 potekala mednarodna poletna šola »Gender and Politics in Central and Eastern Europe: Perspectives for Equal Opportunity Politics«. Informacije so na voljo na spletni strani www.mirovni-institut.si.
-
14. in 15. 7. bo v hotelu Turist v Ljubljani potekal mednarodni seminar SEELIDA, posvečen vprašanju aktivne udeležbe žensk v politiki v Vzhodni Evropi, ki je del mednarodnega projekta »Women in the 21st Century«. Informacije dobite na naslovu sekcijaskuc@mail.ljudmila.org.
-
Na novinarski konferenci, ki sta jo 5. 6. 2001 sklicala Združenje za demokratizacijo javnih glasil in Civilna družba za demokratizacijo in pravno državo, je psiholog Hubert Požarnik še posebej opozoril, da novela zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo odpira možnost oploditve tudi »lezbičnim ženskam«. Dodal je, da sam sicer nima nič proti lezbijkam, vendar mora poudariti, da »vse raziskave kažejo, da imajo otroci lezbijk bistveno več težav s spolno identiteto. Deklice so zaradi tega, ker odraščajo v takšnem okolju, bolj pogosto tudi same lezbične, biseksualne in spolno razpuščene. Fantje pa imajo bistveno več težav z impotenco.«


Vrni v seznam vsebine LESBO 11/12

Uvodnik | LLOBBY - notranji | Tema trimesečja | LLOBBY - zunanji |
ŠOLA | KULTURA | KLOZET | MEDIA | PORTRET | SCENA | PORNOVIZIJA | SUMMARYZa pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICELesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4