Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 13-14
(jesen-zima 2001).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 9/10
Id. 2000: NAZAJ V KLOZET

Vrni v seznam vsebine LESBO 9/10

LLOBBY - zunanji

SOČUTNI KONSERVATIVIZEM? | Novice

______SOČUTNI KONSERVATIVIZEM?

Nataša Sukič Vegan
Ilustraciji: Boris Benko

Scott McClellan, glasnogovornik Busheve predvolilne kampanje, se je v intervjuju za ameriško lezbično in gejevsko revijo The Advocate spretno izmikal uporabi besed lezbijka ali gej. Na zagatna vprašanja, povezana s homoseksualnostjo, je večinoma odgovarjal, naj bo "vsakdo obravnavan z dostojanstvom in spoštovanjem." Dalj od tega pa ni šel.Pred očmi svetovne javnosti so se odigrale nekajtedenske negotove in predvsem mučne ameriške volitve. Z absurdno večino glasov na odločilni Floridi — bilo jih je za solidno napolnjen klub K4 — je sicer zmagal republikanec George W. Bush, vendar pa dvomi o regularnosti volitev ostajajo. V Belo hišo se je za prihodnja štiri leta vselil kandidat, ki je v resnici dobil kar pol milijona glasov manj od svojega demokratskega tekmeca Gora.

To pa niso edini dvomi, povezani z ameriškimi volitvami. Že prvi delovni dan je novi ameriški predsednik presenetil z uvedbo dekreta o prepovedi finančne pomoči mednarodnim organizacijam za načrtovanje družine, ki imajo v programu promoviranje, omogočanje ali opravljanje splava. Če k temu dodamo še imenovanje ekstremno militantnega konservativca Johna Ashcrofta na položaj pravosodnega ministra, potem je jasno, da se je začel sistematični štiriletni poseg na področje človekove intime.

George W. Bush je v svojo predvolilno kampanjo uvedel besedni konstrukt sočutni konservativizem. Kaj ima, če sploh kaj, sočutje opraviti s programskimi izhodišči republikancev, ki so platforma Bushevega političnega obnašanja, morda še najbolje ponazarjajo zapisi iz strankarskega dokumenta: "homoseksualnost v našem javnem šolstvu ali v naši politiki ne sme biti predstavljena kot sprejemljivi 'alternativni' živ-ljenjski stil"; "spolna vzgoja mora ...učiti, da uporaba kondomov še ne pomeni varnega seksa...", "... smo proti uporabi denarja davkoplačevalcev za katerikoli program, ki poučuje in legitimira predzakonske spolne aktivnosti, kontrolo rojstev, splav in homoseksualnost..." Stranka seveda podpira prepoved služenja vojske gejem, lezbijkam in HIV pozitivnim, pa še bi lahko naštevala.
Kdo je torej George W. Bush? Res samo sočutni konservativec, kot je rad poudarjal v svoji predvolilni kampanji — kjer so bili volilni glasovi konservativnih lezbijk in gejev še kako odločilni — ali zgolj trdi in neizprosni vojščak obnove puritanske Amerike, katere poglavitna stebra političnega sna sta dolar in biblija? Tam pa homoseksualci, razen v poglavju o Sodomi in Gomori, tako in tako nimamo kaj iskatiVrni v seznam vsebine LESBO 9/10

Uvodnik | LLOBBY - notranji | Tema tromesečja |
LLOBBY - zunanji | ŠOLA | KULTURA |
KLOZET | LITERATURA | RUBRIKA |
PORNOVIZIJA | SUMMARY


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICELesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4