Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 13-14
(jesen-zima 2001).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 9/10
Id. 2000: NAZAJ V KLOZET

Vrni v seznam vsebine LESBO 9/10

ŠOLA

Zakaj se je Sapfo vrgla s pečin? | Identitete |
Feljton - *RAZBITI ATOM ALI PREDSODKE?

______

ZAKAJ SE JE SAPFO VRGLA S PEČIN?

Suzana Tratnik
Ilustracija: Boris BenkoZakaj so lezbištvo in teme spola marginalne teme na slovenskih univerzah — oziroma predmet zanimanja nekaterih posameznic in redkejših posameznikov — je morda razumljivo. Razumljivo je to, da je lezbično gibanje v Sloveniji "mlado" šele dobrih 13 let. Če za začetek gibanja štejemo ustanovitev lezbične skupine LL, ki se je oblikovala ob izidu priloge o lezbištvu v Mladini, datirani z oktobrom 1987.

Kaj pa je mogoče malo manj razumljivo? Prve seminarske in diplomske naloge s temo lezbištva oziroma homoseksualnosti nasploh so se, na primer, na Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarstvo (kot se je prej imenovala) pojavile v poznih osem-desetih. Takrat še redke posameznice, ki so se lotile te "nove" teme, so bile zvečine vsaj delno povezane z lezbičnim aktivizmom, nemalokrat bolj s tistim na Zahodu. Lezbištva so se hotele strokovno lotiti še kakšne študentke, vendar so na prijazen namig svojih mentorjev in mentoric to temo raje opustile. In to je bila tudi prva težava z lezbičnimi študijami — problem legitimnosti namreč. Nekako podobno je bilo v prvi polovici osemdesetih s pankom, ko je bilo nekako "jasno", da tako (ideološko) sporna tema nikakor ne more biti vredna "zaresnega" študijskega prijema. In kot tako jo je bilo zelo težko zagovarjati. Še leta 1982 nam je neki predavatelj na svoji uri gladko povedal: "Kar se pa tiče panka, upam, da ste s tem opravili." To je pomenilo, da upa, da ne hodimo več po svetu kot pankerji, saj naj bi bili že ja dovolj zreli. Neverjetno: če se lotevate spornih in nelegitimnih zadevščin, ste vsaj nezreli. In nikoli ne boste naredili univerzitetne kariere — če sploh kakšno. Tudi to je seveda zaskrbelo marsikatero nadebudno študentko.
Seveda pa se za problemom legitimnosti lezbištva kot akademske teme velikokrat skrivajo kratko malo predsodki. Neki drugi profesor na tedanji FSPN je študentki, ki je hotela pri njemu prijaviti temo homoseksualno-sti, svetoval takole: "Raje prijavite to pri kom drugem, jaz sem namreč bolj konservativen. Pa tudi sicer vam svetujem, da si za diplomo izberete kaj drugega." Torej konservativnost pritiče univerzi in nas vsekakor bolj legitimira ...

Moram pa poudariti, da je takrat le bilo nekaj profesoric, ki so zelo podpirale manjšinske teme in ženske teme nasploh. A tudi one so se zavedale problema legi-timnosti in opozarjale svoje študentke, da bi se na vsakem zagovoru tako sporne teme lahko našel kdo, ki bi postavil pod vprašaj strokovnost vse feministične literature v bibliografiji diplomske naloge. Poleg tega je veljalo prepri-čanje, da so tovrstni pisni izdelki zvečine preveč osebni; tako je bila spet postavljena pod vprašaj legitimnost izdelka, tokrat pod plaščem "zmanjšane objektivnosti". Kot ena tistih diplomantk, ki so se v diplomski nalogi lotile tedaj (prva polovica devetdesetih) še sporne istospolne motivike, sem tudi sama izkusila marsikaj od naštetega. Npr., slišala sem, da je bila moja naloga, žal, preveč osebna — v resnici sem jo napolnila s tradicionalnimi, psihoanalitičnimi, sociološkimi, feminističnimi, interakcionističnimi ...tezami in razlagami, saj mi je bilo jasno, da bi mi trda predla, če dela ne bi podkovala s hard core teorijo. Vprašanje pa je bilo tudi, zakaj se lezbištvo sploh imenuje lezbištvo, saj se je pesnica Sapfo z otoka Lesbosa, tako in tako vrgla s pečin zaradi moškega ... Lahko da je imela premalo tistih "feronov" v nosu, ki po sodobnejših populistično-genetskih razlagah povzročajo istospolno usmerjenost. Morda pa je tudi Sapfo dojemala stvari preveč osebno, le kdo bi zdaj to vedel.

Pa vendarle se je splačalo orati ledino, saj danes že prenekateri predavatelji in predavateljice vključujejo te teme v svoj študijski program, še zlasti v podiplomskih študijah. Še vedno pa ostaja problem legitimnosti, vendar na nekem drugem, zahrbtnejšem nivoju. Marsikdo vas lahko, na primer, vpraša, kaj vam bodo te ženske študije ali študije spola. To naj bi bila namreč preozka in preveč politično-aktivistična tema, ki se tiče "le" žensk, tako kot naj bi se lezbične oziroma gejevske študije dotikale "le" lezbijk in gejev. Teh je sicer res kar nekaj, a večina je pa le večina, torej: homo študije so lahko le same sebi namen. Kakor da bi se lezbične oziroma gejevske študije lahko dotikale "le" gejev in lezbijk — če bi počele to, res ne bi prišle nikamor. Kakor da bi se katera koli tema lahko dotikala le same sebe — razen če seveda ne črpa iz registra velikih zgodb, ki vedno vedo, kaj so prioritete vsake/ga od nas.


Vrni v seznam vsebine LESBO 9/10

Uvodnik | LLOBBY - notranji | Tema tromesečja |
LLOBBY - zunanji | ŠOLA | KULTURA |KLOZET | LITERATURA | RUBRIKA |
PORNOVIZIJA | SUMMARY


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICELesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4