Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 13-14
(jesen-zima 2001).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 9/10
Id. 2000: NAZAJ V KLOZET

Vrni v seznam vsebine LESBO 9/10

LLOBBY - zunanji

SOČUTNI KONSERVATIVIZEM? | Novice

______

NOVICE


Papež Janez Pavel II. je novembra 2000 v 79-stranskem dokumentu pozval vlade, da zavrnejo zakonodaje, ki bi izenačile homoseksualne zveze s heteroseksualnimi porokami. Papež je še posebej pozval politike, ki so katoliki, naj nasprotujejo vsakemu koraku, ki bi vodil k “tovrstnemu nasprotju skupnega dobrega in resnice človeka”.
-
Leta 2000 so iz gejevskega klozeta potegnili avstrijskega politika Jörga Haiderja. Mnogi so ocenjevali, da je bil Haiderjev odstop z mesta predsednika svobodnjaške stranke FPÖ izraz panične reakcije na očitke o njegovi homoseksualnosti. Številni časopisi in drugi mediji so na sedež stranke naslavljali vprašanja v zvezi s tem, a so vsi po vrsti ostali brez odgovora.
-
Londonski župan Ken Livingstone je v mestni skupščinski kabinet za
svetovalko na področju GLBT pravic imenoval Angelo Mason, dolgoletno aktivistko in direktorico vplivne lobistične skupine Stonewall. Ker ima London najširšo lezbično in gejevsko populacijo v državi, razume župan Livingstone gejevske pravice kot eno ključnih in prioritetnih področij. Kdaj bo država Slovenija začela zaposlovati svetovalke za GLBT vprašanja?
-
Romunski gej Adrian Georgescu je na posebni novinarski konferenci decembra lani javno obtožil policijo, ki ga je brez razloga zasliševala in grobo žalila. Le mesec dni zatem je sledila obsežna policijska racija v priljubljeni gejevski diskoteki Casablanca v Bukarešti.
-
V Pakistanu je homoseksualnost zakonsko prepovedana. Zagrožena kazen je dosmrtna ječa ali bičanje s sto udarci. Po islamskem pravu je kazen smrt s kamenjanjem.
-
Finska vlada je konec leta napovedala legalizacijo partnerskih skupnosti gejev in lezbijk. Predlog zakona predvideva uvedbo registriranega partnerstva. Finska je sicer prva v Evropi dala ženskam volilno pravico (1906) in prva izvolila žensko predsednico Tarjo Halonen. Ta je bila v sedemdesetih letih nekaj časa tudi predsednica SETE, finske nacionalne organizacije za seksualno enakopravnost.
-
Decembra lani je Lichenstein sprejel zakon, s katerim so odpravili kriminalizacijo homoseksualnosti, ki je v tej državi veljala od leta 1988. Kaznivo je bilo širjenje pozitivnih informacij o homoseksualnosti, organiziranje in združevanje gejev in lezbijk ter moška homoseksualna prostitucija.
-
Novembra 2000 je litvanski parlament sprejel nov kazenski zakon, ki prepoveduje diskriminacijo na osnovi spolne usmerjenosti; zakon naj bi stopil v veljavo do konca letošnjega leta.
-
Slovita britanska Westminster Foundation for Democracy je na prošnjo neke vzhodno-evropske GLBT organizacije za pomoč odgovorila, da “ne podpirajo skupin za gejevske pravice, ker to ne sodi v njihovo splošno definicijo demokracije”.Vrni v seznam vsebine LESBO 9/10

Uvodnik | LLOBBY - notranji | Tema tromesečja |
LLOBBY - zunanji | ŠOLA | KULTURA |
KLOZET | LITERATURA | RUBRIKA |
PORNOVIZIJA | SUMMARY


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICELesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4