Lesbo: politična, kulturna
in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.

Izšla je nova številka.
Izšli deli:
Varja Velikonja:
"Ko se mrtve prebudimo"
Beri več
in
Sara Lubej: "Hladen pot"
Beri več
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 9/10
Id. 2000: NAZAJ V KLOZET

Vrni v seznam vsebine LESBO 9/10

KULTURA

Kaj sem se naučil, ko sem šel iz kina?| ZAMI GIRLS | NOVICE |
Knjige - recenzije | CD - recenzije | Komercializacija in izguba identitete

______

Kaj sem se naučil, ko sem šel iz kina?

Nikolai JeffsNajpomembnejša lekcija 16. festivala lezbičnega in gejevskega filma v Ljubljani najde svoje pravo mesto onkraj filma samega in nakazuje, da družbeno ekstremne razmere, za katere smo mislili, da jih lahko pripišemo preteklosti, nikakor še niso za nami. Kajti tako sporočilo dokumentarnega 175. člen kot tudi igranega filma Bent je jasno. Oba se ukvarjata z usodo homoseksualne populacije za časa nacistične Nemčije. Resda opozarjata na pogostoma spregledano homofobično komponentno fašizma, toda ob tem nakazujeta, da je vsaka homofobična tudi že fašistična reakcija. Žalostno potrdilo le-tega pa je dejstvo, da se homoseksualne žrtve nacističnega nasilja še dandanes borijo za finančno kompenzacijo, priznanje pravzaprav, za svoje trpljenje. Dominantna družba jim to odreka, kakšna torej je?

Umik v intimo anonimnosti, in prav to nam dokazuje tudi svarilo iz časov nacizma, morda za trenutek odmisli ekstremne razmere, odpravi jih pa ne. Sam preboj iz intime, spoznavanje lastne spolnosti in tveganje prvega koraka pa še dodatno razkriva njihov pritisk: Lepota se konča s samomorom glavnega junaka, ki ne more preseči bolečine svojega očeta ob spoznanju, da je njegov sin homoseksualec.

Da se filmi, kot Šepet mladosti in Srečanje z Julie, ki se prav tako ukvarjajo z izstopom iz ozkega domovanja, kamor je homoseksualno spolno orientacijo potlačil bodisi subjekt sam bodisi dominantna družba, ne končajo s tragično noto, ne pomeni prav nič. Dejstvo, da so zmožni prav iz te problematike splesti prepričljiv dramski lok, samo potrjuje obstoj izhodiščnih napetosti, ki so za njegovo izgradnjo potrebni.

Še en dokumentarec, in sicer Biti tam, se je ukvarjal z velikimi dobrodelnimi zabavami, namenjenimi boju proti aidsu, temo, ki je še kako pomembna za lezbični in gejevski film. Kljub vsemu pa je le-ta, pa tudi nje presenetljiva uporaba kot postranskega motiva, ljubljan-ski festival bolj zaznamovala s svojo odsotnostjo, kot pa s prisotnostjo.

Seveda, po eni strani je lahko dehomoseksualizacija HIV pozitivnosti in aidsa v razvitem svetu kontraverzna, če ponovno marginalizira skupnost, ki je zavoljo te bolezni utrpela že marsikaj. Po drugi strani pa prav ta odveza zaluča rokavico rizičnosti nazaj v obraz nehomoseksualnim skupnostim po celem svetu, katerih lagodnost je ob soočanju z aidsom marsikdaj prav srhljiva.

Toda, in da ne bi samo tarnali, jokali in nič praznovali: če se zdi, da je dandanes mogoče nakazati mesto, kjer HIV pozitivnost ter aids ne determinirata več razpiranja homoseksualnosti, potem je mogoče iti korak dlje. V filmih, kot so Blaženi krvoločni, Obupana znanstva in Goreči denar, imamo opraviti z junakinjami in junaki, katerih konstrukcija ter motivacija nista več zreducirani na spolno orientacijo. Njihovo javno razpiranje je kompleksno, spolna orientacija jo dopolnjuje, toda hkrati se ta proces spopada tudi z vprašanji, povezanimi z rasističnim, spolnim ter razrednim nasiljem nasploh. V tem spletu se homoseksualnost ne opravičuje za okopi intimnosti. Toda, hkrati tudi ne meče več popolne sence na proces iskanja in utrditve družbenih vlog.

Ali so lahko zgornji filmi del vzhajajočega trenda, s katerim bo lahko lezbični in gejevski film 21.stoletja odvezo, ki iz zgornjega sledi, še dodatno radikaliziral? Gotovo ima film na ravni tako naracije kot reprezentacije možnost, da izbriše gotovost, s katero lahko subjektu pripišemo spol in orientacijo, nakaže njuno metafizičnost ter tudi družbo bodočnosti, v kateri se bomo lahko s poljubnimi identitetami svobodno igrali...

Toda, ali je čas te takorekoč zadnje faze boja že nastopil? Je sploh upravičena in zaželjena, ko pa se je še vedno treba spopadati z elementarnimi vprašanji priznanja ne samo zgodovinskih krivic, temveč tudi obstoja onkraj "klozeta" in z njim povezanih pravic prav "tukaj in zdaj"? Nenazadnje, k bremenu tega boja prispevajo tudi ostala protislovja (razredna, etnična, regionalna, generacijska), ki jih ni mogoče ne odmisliti ne odložiti, če naj bo želja po svobodi res svobodna. So tudi ta protislovja že pred svojim morebitnim razpletom?

Na te dileme lahko odgovorimo tudi tako, da se spomnimo, da smo trenutno priča nazad-njaški ofenzivi prav na tisti fronti, ki naj bi jo festival odprl. RTV Slovenija ni odkupila ne odlične TV nadaljevanke Queer as Folk niti Boljše od čokolade, ki tehnično in vsebinsko daleč presegata marsikateri igrani celo-večerec znotraj mainstreama. Podobno je z ostalimi filmi, tudi tistimi, ki jim pomen, za filmsko zgodovino nasploh ni treba niti za trenutek "dodatno dokazovati", kot to večina vedno znova zahteva od vsakovrstne manjšinske umetnosti. Med tovrstnimi filmi pa izstopa tudi Hladne kaplje na vroče kamne, ki je narejen po predlogi drame Rainerja Wernerja Fassbinderja, moža, katerega prispevek h kulturi 20. stoletja je neprecenljiv.

Glede na vse to je Festival lezbičnega in gejevskega filma, kot še en prispevek k preobračanju dominantnega filmskega jezika ter njegove vsebine, deloma neuspešen v svojem razbijanju homofobije. Medtem pa se tudi javni prostor, ki ga prav festival pomaga zavzemati, alarmantno krči: vsaj tako je namreč mogoče razumeti redno policijsko šikaniranje obiskovalk in obiskovalcev klubov Monokel in Tiffany na Metelkovi. Z grenko noto bi tako lahko zaključili, da morebitno samozadovoljstvo, s katerim lahko dominantna družba tovrstne drobtinice, kot je festival, ponudi kot dokaz svoje tolerantnosti, le zamegli temeljne negativne pogoje vsakdanjega življenja onkraj kina samega.


Vrni v seznam vsebine LESBO 9/10

Uvodnik | LLOBBY - notranji | Tema tromesečja |
LLOBBY - zunanji | ŠOLA | KULTURA |KLOZET | LITERATURA | RUBRIKA |
PORNOVIZIJA | SUMMARY


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICE   Lesbo 19/20    Lesbo 17/18
Od desne proti levi: 17/18-21/22

Lesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4