Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 13-14
(jesen-zima 2001).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 9/10
Id. 2000: NAZAJ V KLOZET

Vrni v seznam vsebine LESBO 9/10

LLOBBY - notranji

Mehko družbeno dejstvo | Plavi denar | Novice

______

PLAVI DENAR
Sara Lubej

Lesbo? Vizibilija? Lezbična knjižnica? Antihomofobne plakatne akcije? Itd? Denar. Financerji. Honorarji. Javna dela. Nova vlada? Slovenija je že na zahodu. Vse deluje. Človekove pravice, demokracija, liberalizem, Evropa, Amerika in to.

Ko te kdo nadleguje na osnovi spolne usmerjenosti, ko ne dobiš službe, ker še nimaš “rešenega problema otrok”, ko nimaš zdravstvenega zavarovanja, ker so istospolna partnerstva na Nizozemskem (pa še kje drugje), k(j)er se jim je precej utrgalo, ker kadijo marihuano, ko nimaš stanovanja, ker imajo prednost mlade družine in ti nisi mlada družina, ker si hendikepirana, lezbijka, samska itd., ko…, kot pravim, ni problema — greš na Urad varuha za človekove pravice, kjer tudi oni ne vidijo problema in oni že vedo, ker so takšen urad, ki se s tovrstnimi kršitvami ukvarja. Takoj, ko jih prepozna…

Pristojni urad je pač slaboviden. Ne vidi brati ustave. Ampak ni problema. Civilno tožiš državo, ker krši tvoje državljanske pravice. Denar? Ni problema. PIC na Metelkovi te zastopa brezplačno. Prijatelji. Sosedje. Tudi lezbijke smo namreč doma na Metelkovi. Na Metelkovi je edini lezbični klub v državi, tam bo Lezbična knjižnica…Denar? Ni problema. Namreč: vsak dan varuje Mesto Metelkova — kjer se dogajajo iranska kuhinja, stripi, okrogle mize, gledališča, knjižnice, razstave, koncerti in podobne sporne dejavnosti in prireditve, ki ogrožajo življenja oseb, ki so jih narkomani zvabili tja — prvič: varnostna služba 24 ur, in drugič: policijske patrulje cele dneve in noči, in sicer, na zunanji strani obzidja in še znotraj Mesta Metelkove.

Denar? Za vse to varovanje se pretaka po različnih kanalih iz državnega proračuna. Temu bi se torej reklo, da je z denarjem na Metelkovi tako, da se vozi mimo v policijskih avtomobilih, največkrat maricah, vedno pripravljenih koga brez razloga odpeljati, aretirati, pretepsti ali pa vsaj legitimirati. Država torej namenja ogromno denarja Metelkovi, k(j)er tu in tam ukradejo kakšno kolo, k(j)er imajo zaspani okoliški prebivalci in njihove žene prisluhe in slišijo hrup daleč čez cesto, k(j)er petkrat na leto vdrejo v prostore kakšnega društva in kakšne dragocene predmete ukradejo, ki jih plačana policija nikoli ne najde. Petkrat ali nekaj na leto. Tega ne vem.

Fino pa bi bilo, če bi imela podatek, koliko se teh hudih, terorističnih in serijsko morilskih zločinov npr. v enem letu dogodi v Metelkova Mestu, koliko je smrtnih žrtev, žensk in otrok, koliko od nas kriminalcev vestni policaji in policajke ulovijo, zaprejo in vse to, kar se pač spodobi in je prav, da se zgodi. Fino tudi bo, ko bo namesto iz tistega kanala, iz katerega policijske marice žrejo denar kot bencin, denar tekel in puščal iz kakšnega drugega državnega kanala npr. za Rdeče zore ali pa za WC papir ali pa za Lezbično knjižnico. Npr. policaji namreč znajo tudi peš stati pred vrati gej kluba in buljiti. Denar torej nedvomno bo. Za knjižnice in še kaj. Država bo celo prihranila, ker WC papir kupujemo sami. Ni problema.

BREZ STRAHU.


Vrni v seznam vsebine LESBO 9/10

Uvodnik | LLOBBY - notranji | Tema tromesečja |
LLOBBY - zunanji | ŠOLA | KULTURA
|KLOZET | LITERATURA | RUBRIKA |
PORNOVIZIJA | SUMMARY


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICELesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4