Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 13-14
(jesen-zima 2001).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 9/10
Id. 2000: NAZAJ V KLOZET

Vrni v seznam vsebine LESBO 9/10

LLOBBY - notranji

Mehko družbeno dejstvo | Plavi denar | Novice

______

NOVICE

Prispevek k odstranjevanju ksenofobije: zakonodaja RS omogoča pravico do azila
za prebežnike in prebežnice, katerih življenje je zaradi homoseksualnosti v matičnih državah ogroženo.
-
Lezbična sekcija ŠKUC-LL je lani jeseni na Helsinški monitor Slovenije naslovila pobudo za sodelovanje na ravni človekovih pravic. Pisnega odgovora ni bilo, na telefonsko poizvedovanje pa se je predsednica Neva Miklavčič Predan odzvala z izrecno zavrnitvijo sodelovanja ter zvrhano mero arogance.
-
Nestrpno čakamo na dejanja novega varuha ali varuhinje človekovih pravic RS: ali bo nadaljeval(a) tradicijo neupoštevanja človekovih pravic gejev in lezbijk, ki sta jo zakoličila Ivo Bizjak in očitno tudi Helsinški monitor? Predlagamo posodobljeni pristop!
-
Kmalu po polnoči 13. januarja letos se je pred vhod kluba Monokel in Tiffany na Metelkovi postavila skupina uniformiranih policistov. Ker policisti niso navedli razloga svoje prisotnosti, jo razumemo zgolj kot razkazovanje moči, zastraševanje in nadlegovanje gostov. O dogodku so bili obveščeni Amnesty International, Varuh človekovih pravic RS in Helsinški monitor – do zaključka redakcije se je odzval le AI. Bi bil v Sloveniji potreben Stonewall?
-
Oktobra 2000 se je v Ljubljani odprla pisarna IGLYO, mladinske mednarodne gejevske in lezbične zveze. Pisarna deluje na Kersnikovi 4. Mednarodni output gejevskih in lezbičnih političnih aktivistov se nadaljuje: v izvršnih odborih krovnih evropskih organizacij nas tako zastopata Tatjana Greif (ILGA-Europe) in Miha Lobnik (IGLYO).
-
Na zasedanju generalne skupščine ZN “Women 2000” junija 2000 v New Yorku so delegacije 188. držav (brez Slovenije) sprejele dokument o zaščiti človekovih pravic žensk. Cel vihar je dvignila razprava o reproduktivnih in seksualnih pravicah, ki vključujejo tudi spolno usmerjenost. Vatikan je, s podporo nekaterih držav – recimo Irana, Alžirije, Nikaragve, Sirije, Libije, Maroka, Pakistana, Poljske in Malte – oviral pogajanja in sprejem končnega dokumenta. Mediji so objavili podatek, da najrevnejše države podpirajo diskriminatorna stališča Vatikana v zameno za obljubljen odpis državnih dolgov.


Vrni v seznam vsebine LESBO 9/10

Uvodnik | LLOBBY - notranji | Tema tromesečja |
LLOBBY - zunanji | ŠOLA | KULTURA
|KLOZET | LITERATURA | RUBRIKA |
PORNOVIZIJA | SUMMARY


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICELesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4