Lesbo: politična, kulturna in socialna revija.
Izhaja od leta 1997 in je nepridobitnega značaja.
Izšla je nova številka 13-14
(jesen-zima 2001).
Pravkar izšel roman Jeanette Winterson "Pomaranče niso
edini sad"
, pred tiskom Lillian Faderman "Več kot ljubezen moških: Romantično prijateljstvo in ljubezen med ženskami od renesanse do sodobnosti".
Bibliografija literature in
gradiva z lezbično in gejevsko tematiko, ki se v slovenskem jeziku zbira od začetka 20. stoletja. Seznam materiala je v delu in stalnem dograjevanju.


LESBO 9/10
Id. 2000: NAZAJ V KLOZET

Vrni v seznam vsebine LESBO 9/10

KULTURA

Kaj sem se naučil, ko sem šel iz kina? | ZAMI GIRLS | NOVICE |
Knjige - recenzije | CD - recenzije | Komercializacija in izguba identitete

______

KNJIGE - recenzije

LESLIE FEINBERG: “Nedotakljive”, prevod Suzana Tratnik (ŠKUC-Lambda, 2000)
Roman o odraščanju, pretresljiva avtobiografska pripoved o identitetni razpetosti, o represivni in skrajno homofobični ameriški družbi v McCarthyjevih petdesetih, o Jess, ki ni ne onen ona - oziroma, ki je on-ona. Trpka ljubezenska zgodba o barskih subkulturah, izobčenosti, nerazumevanju, osamljenosti. Jess se, da bi končno nekam spadala, odloči spremeniti spol. Tako stopi na pot brez preteklosti in brez vrnitve.
-

KEVIN J.H. DETTMAR, WILLIAM RICHEY (ur.): “Reading rock'n'roll”
(Columbia University Press, 1999)

Rock'n'roll ni nekaj, kar se zgolj posluša, ampak globalni kulturni fenomen 20. stoletja, ki ga lahko tudi “beremo”. Kako sta povezani ženska seksualnost in muzika. Homocore, skinhead eroticizem in queer identitete sta le dve izmed številnih zanimivih poglavij, ki jih zbornik prinaša. Knjigo toplo priporočamo vsem rock'n'rollerjem, pankerjem, neo-hipijem, indie frikom, psihadeličnim grungerjem, funky gruverjem in rave đankijem.
-

MIKE FEATHERSTONE (ur.): “Body Modification” (Sage, 2000)
Fascinantna kolekcija tekstov o vse bolj popularnih modifikacijah telesa - od piercingov in tetovaž do zarezovanj v kožo in vstavljanj umetnih vsadkov; od modernih primitivcev do high-tech kiborgov; od gejevskega body-art performerja Rona Atheyja do francoske body ekstremistke Orlan.
-

MONIQUE WITTIG: “Eseji”, prevod Nataša Velikonja (ŠKUC-Vizibilija, 2000)
Monique Wittig je akademsko sceno šokirala z izjavo o tem, da “lezbijke niso ženske”, katere pomen je treba razumeti kot nujnost ločevanja kategorij spola in seksualnosti. Pet temeljnih esejev, provokativnih, radikalnih in prelomnih.
-

KELLEY HAYS-GILPIN/DAVID S. WHITLEY (ur.): “Arheologija spolov”, prevod Tatjana Greif (ŠKUC-Vizibilija, 2000)
“Arheologija spolov” je prevod dela Reader in Gender Archaeology, ki je leta 1998 izšel pri založbi Routledge. V slovenskem prevodu so izšle temeljne razprave ameriške, britanske in kanadske arheologije spolov iz osemdesetih in devetdesetih let: Margaret W. Conkey, Janet D. Spector, Roberte Gilchrist in Alison Wylie, s spremnim besedilom urednikov Kelley Hays-Gilpin in Davida S. Whitleyja. Prevod sodi med prve poskuse integriranja izbranega segmenta teoretske misli v slovenski akademski prostor.
-

ALICE A. KUZNIAR: “The Queer German Cinema” (Stanford University Press, 2000)
Od transvestitskih weimarskih komedij do transspolnih fantazij Ulrike Ottinger, Monike Treut in Hansa Scheirla ter radikalij Rose von Praunheima in R.W. Fassbinderja. Prikaz nekonvencionalne erotike in različnih smeri razvoja vizualnega jezika, ki segajo onkraj trivialnosti in senzacionalizma reprezentacij gejev in lezbijk. Čudovita refleksija nemške queer kinematografije!
Recenzirala: N.S.
-

Aleš Gabrič, Polona Kekec in Brigita Rajšter: “Odvetnica in pisateljica Ljuba Prenner” (Založba Nova revija, zbirka Korenine, 2000)
Knjiga na 192. straneh podaja biografski oris Ljube Prenner: v prvem delu je opisana predvsem njena odvetniška poklicna pot, osrednji del prinaša ovrednotenje njenega literarnega dela, tretji del pa opisuje privatno življenje Prennerjeve v kontekstu zgodovinskega trenutka.
Gotovo lahko rečemo, da smo knjige o Ljubi Prenner zelo veseli; po razstavi, ki jo je leta 1997 pripravil Koroški pokrajinski muzej Slovenj Gradec je to prvi resnejši poskus celovitega ovrednotenja življenja in dela ene »najbolj markantnih in nenavadnih slovenskih osebnosti iztekajočega se stoletja«. Knjiga črpa iz številnih arhivskih virov, uradnih listin, osebnih pričevanj sodobnikov in časopisnih zapisov ter prinaša bogato zbirko raznovrstnih podatkov, ki skozi slikovit pripovedni jezik zaživijo v vsej pristnosti. Čeprav se podnaslov knjige glasi »Pogumna, da je bila drugačna«, kaj več o tej »drugačnosti« ne izvemo. Žensko, ki je že v rani mladosti prevzela moško identiteto in tipično butch podobo, je površno imenovati zgolj »nenavadno«. Če bi bila živela na zahodu, bi bila preprosto lezbijka ali vsaj transseksualka.
Recenzirala: T.G.


Vrni v seznam vsebine LESBO 9/10

Uvodnik | LLOBBY - notranji | Tema tromesečja |
LLOBBY - zunanji | ŠOLA | KULTURA |KLOZET | LITERATURA | RUBRIKA |
PORNOVIZIJA | SUMMARY


Za pregled vsebine posamezne številke, spodaj izberi naslovnico.
NAZAJ NA NOVICELesbo 15/16    Lesbo 13/14    Lesbo 11/12   Lesbo 9/10
Od desne proti levi: 9/10-15/16

Lesbo 8 Lesbo 7 Lesbo 6 Lesbo 5
Od desne proti levi: 5-8

Lesbo 4 Lesbo 3 Lesbo 2 Lesbo 1
Od desne proti levi: 1-4